Årligen återkommande

Vänligen notera att förändringar kan komma att ske med kort varsel när det gäller planerade evenemang, detta på grund av den pågående coronapandemin. När det gäller evenemang som arrangeras av Strömsholms kanalbolag följs givetvis Folkhälsomyndigheternas rekommendationer.

Strömsholms tävlingarna
Fartfyllda hästtävlingar på Sveriges vackraste tävlingsplats. I början av juni görs det varje år upp om åtråvärda priser i både dressyr, hoppning och fälttävlan från ponny till stor häst. Här finns också ett stort utställarområde där du hittar det mesta du behöver för både häst och ryttare. 

Hallsta Triathlon
I slutet av maj är det dags att mäta krafterna i en av de tuffaste sporterna du kan tävla i. Simning, cykling och löpning utför direkt efter varandra. De allra tuffaste utmanas i 3,86 km simning, 180,2 km cykling och 42,192 km löpning, dock inte här men väl så många andra tuffa sträckor för juniorer upp till master. 

Veteranbilsträffar
Varje måndagskväll från mitten av maj till slutet av augusti samlas hundratals fordon på gräsmattorna vid Westerqwarn mellan klockan 17-20. Här kan du hitta alla möjliga olika fordon, allt från gamla jänkare till toppmodena sportbilar.

Fårets dag
Familjedag vid Åsby Kött & Vilthandel med fåret som det centrala temat. Flera olika marknadsstånd och allehanda olika aktiviteter på området denna traditionsenliga dag som äger rum i mitten av september varje år.

Konst & Kulturrundan
Med och för öppna sinnen i vackra Kolbäcksådalen, mellan Bergslagen och Mälaren, anordnas varje år denna kulturrunda under påskhelgen. Drygt 130 konstnärer och kulturarbetare öppnar och välkomnar dig för visning av sina arbeten. Kom och möt konstnärerna i deras egna ateljéer eller i något av de gallerier som finns mellan Kvicksund i söder och Virsbo i norr.

MEKEN
Meken är en mötesplats, konsthall och kulturhus intill hamnen i Smedjebacken i valsverkets gamla mekaniska verkstad. Här arrangeras bland annat utställningar, konserter och workshops. En stor sommarutställning anordnas varje år.

Augustifesten i Smedjebacken
Denna fantastiska folkfest där det myllrar av glada människor och aktiviteter både till sjöss, på land och under jord. Fantastiska musikupplevelser och fartfyllda båtuppvisningar.

Oljeöns dag
Infaller under pingst och är en dag som lockar många besökare varje år. Det bjuds på musikunderhållning, fika och förstås visningar i oljefabriken och bostadshuset. Bagarstugan är i gång där man får smaka på nybakt tunnbröd. Spänningen höjs när kyrkbåtarna tävlar.

Engelsbergsdagen
Andra söndagen i augusti kan du besöka Engelsbergsbruk. På kolhusplanen finns flera torgstånd med både hantverk och någonting att äta. Det kan hända att du får smaka på traditionell korngrynsgröt med stekt fläsk. Det lovas musikunderhållning och aktiviteter för barn. Världsarvet visas förstås även denna dag.

Summer Meet
Flera bilar, mer musik och en större marknad än du kan föreställa dig. En folkfest för Västeråsare och besökare, det är Summer Meet.

Västerås Cityfestival
Under tre fantastiska dagar bjuds det på musik, marknadsstånd, karuseller, mat, artister och flera andra aktiviteter.

Lyskväll
Nu välkomnar vi hösten genom att tända marschaller längs Mälarens strandkant.

WSS Höstkroken Inshore.
En publikvänlig kappsegling på Västeråsfjärden med bra sikt vid Tullhusområdet och Tullhuskajen.

Västerås Kulturnatt
Västerås kulturliv bjuder in dig till sin värld fylld av upplevelser. Konserter, dans, teater, cirkus, konst och mycket mer. Programmet fylls med 100-tals evenemang att besöka.