Cykla längs kanalen

Att cykla längs Strömsholms kanal är lite av en annorlunda kanalupplevelse då själva grävda kanalsträckan endast är 1,2 mil och hela sträckan är på 11 mil inklusive 14 sjöar. Du kommer att cykla på allmänna vägar och dela vissa sträckor med andra fordon. Det är bra om du har god cykelvana och använder godkänd hjälm. 

Cykelledens totalsträcka är cirka 11 mil och har gul/svart skyltning. Från Strömsholm följer du Mälardalsleden (röd/vit skyltning) mot Västerås. Observera att det är varierande trafik efter leden. Vissa sträckor är på landsväg, där möte med biltrafik sker, och andra är på mindre grusvägar/stigar. Det går bra att kombinera kanot och vandring med cykling. Kontakta någon av våra uthyrare längs med kanalen så hjälper dom dig. 

Förslag på en cykeltur 4 dagar, från Smedjebacken till Västerås

Dag 1
Smedjebacken – Ängelsberg, cirka 50 kilometer
Tips: Västanfors hembygdsområde, världsarvet Engelsbergs bruk och Oljeön, världens äldsta bevarade oljeraffinaderi i Ängelsberg.

Dag 2
Ängelsberg – Ramnäs, cirka 25 kilometer
Tips: Wirsbo Herrgård och Genbergs sommarcafé i Virsbo.

Dag 3
Ramnäs – Strömsholm, cirka 35 kilometer
Tips: Skantzen Kanal Kafé, Åsby Hem & Trädgård, Strömsholms slott och Borgåsunds Hamn & Krog. 

Dag 4
Strömsholm/Borgåsund – Västerås, cirka 40 kilometer
Tips: Mangelboden Stora Ekeby, Rytterne kyrkoruin, Tidö slott och Västerås hamn och city.

Här hittar du en digital färdbeskrivning samt karta över Strömsholms kanal.

Cykla i naturreservatet Malingsbo-Kloten
Du kan cykla längs grusvägar i vildmarksområdet Malingsbo-Kloten. Området lämpar sig för vanlig motions- och mountainbikecykling för hela familjen för dagsturer. Du parkerar bilen på ett ställe och upptäcker lederna, bra ställen att börja är Malingsbo camping eller Nordic Discovery. 

 

Sweden by bike
Sedan några år tillbaka samarbetar Strömsholms kanal med Sweden by bike för att inspirera till cykelsemester i Sverige. Vill du få fler tips och mer inspiration se deras webbplats.