FAQ - Våra vanligaste frågor

Vilket datum öppnar kanalen, vad kostar det att slussa och hur går en slussning till? Här har vi samlat ofta ställda frågor och deras svar.

 

Hur bokar jag en biljett för att slussa?

Under fliken båtsemester finns en knapp för online-bokning. Du bokar dag och tid för din första sluss, sedan kommunicerar du oftast med slussvärdarna för de tider som du vill slussa vidare övriga dagar.

Boka biljett

 

Mellan vilka datum är kanalen öppen för slussning?

Vanligtvis öppnar kanalen första måndagen efter midsommar och stänger andra veckan i augusti på söndagen. Årets datum är: 26 juni och 13 augusti 2023.

Öppettider och tidtabell

 

Vilka tider slussar du?

Du följer tidtabellen som finns på hemsidan under fliken båtsemester. 

Öppettider och tidtabell

 

Hur långt kommer jag på en dag?

Båtsäsongen är uppdelad på låg- och högsäsong. På lågsäsong slussas en gång per dag uppströms och en gång per dag nedströms och under högsäsong slussas i snitt två gånger uppströms per dag och två gånger nedströms per dag.

I tidtabellen finns de olika säsongstidsperioder inskrivet samt att det markeras ut i tidtabell med symboler hur långt du kommer på en dag. 

Öppettider och tidtabell

 

Hur går en slussning till?

En stund innan aktuell slussningstid inväntar jag slussvärdarna som ger instruktioner för hur slussningen går till. Alla sitter kvar i båten och kör in i slussen, slussvärden ger en tamp i fören och en i aktern som kan hållas i under slussning. När man slussar uppströms är det mest tryck i förtampen och omvänt vid nedslussning.

 

Kommer alla med i slussningen?

Om det är fler båtar vid en sluss än det går in i slussen, så gör vi flera slussningar tills alla är med. Ingen blir lämnad kvar. Kommer du med en mycket stor båt eller flera i sällskap, så är vi tacksamma att vi får veta det innan, ring då 0220-100 11, för bästa service till alla.

 

Hur gör jag om jag vill slussa utanför öppettiderna?

Kontakta Kanalbolaget 0220-100 11. Utanför säsong slussar ordinarie personal efter en annan prislista än den som är under säsongen.

 

Vad kostar det att slussa?

En enstaka sluss kostar 115 kr per sluss. Om du vill åka enkel resa kostar det 1890 kr och 26 slussar. Vill du åka hela kanalen tur och retur kostar det 3150 kr, biljetten är också en säsongsbiljett, det vill säga att du kan slussa på samma biljett fritt på alla sträckor under säsongen. Om du trafikerar slussarna mellan Barkensjöarna och Västanfors, så kan du boka en säsongsbiljett för de 6 slussarna där, det kostar 1280 kr per säsong och då kan du slussa fritt under hela säsongen.

 

Var finns gästhamnarna längs kanalen?

I tidtabellen på sidan två finns en förteckning över gästhamnarna längs kanalen.

Öppettider och tidtabell

 

Vilken service finns hos respektive gästhamn?

Vid respektive gästhamn finns symboler utsatta för den service som finns i gästhamnen. Har du frågor till gästhamnen, så finns telefonnummer till ansvarig på plats på samma plats.

 

Finns det dagbryggor längs kanalen?

Det finns några få dagbryggor, de är avsedda för tillfällig tilläggning. De finns markerade i sjökortet och finns för dig som t ex vill gå och handla, gå på museum eller liknande. 

Gästhamnar och dagbryggor

 

Finns det båtramper för i- och upptagning av kanoter och båtar längs kanalen?

På hemsidan finns en speciell sida där ramperna anges med koordinater. Ramperna är av olika kvalitet. Vid båtklubbarna finns ramper med bästa kvaliteten. Vissa båtklubbar tar betalt för i- och upptagning. Kanoter kan du sätta i vid alla ramper. Har du fler frågor omkring ramper, kontakta båtklubbarna eller Kanalbolaget. Se respektive båtklubb eller ring 0220-100 11.

Båtramper

 

Finns det tampar i slussarna eller ska jag ha med egna?

Kanalbolaget har tampar som finns på plats i slussarna. Du behöver inte ha egna.

 

Sitter man i båten när man slussar på Strömsholms kanal?

Ja.

 

Slussas kanoter?

På Strömsholms kanal slussar vi kanoter endast nedströms enligt tidtabell. 

 

Har du fler frågor?

Välkommen att höra av dig till:

Strömsholms kanal AB
Telefon: 0220-100 11
Epost: info@stromsholmskanal.se