Kanalnära vandring

Visste du att de djupa skogarna längs Strömsholms kanal även bjuder in till äventyr och rekreation till fots? Vill du göra en lång vandring under flera dagar eller kanske göra en spännande upptäcktsfärd med familjen under en eftermiddag? Oavsett vilket skogligt äventyr som lockar just dig, finns det längs vår kanal goda möjligheter att vandra på härliga leder i fina omgivningar.

Från Mälardalens slätter till Bergslagens trolska skogar sträcker sig exempelvis Bruksleden. Leden är 25 mi lång och passerar ett omväxlande natur- och kulturlandskap med små brukssamhällen som återger spännande historia och många sevärdheter.

Ett annat uppskattat vandringsområde längs kanalen är magnifika Landsberget. Inom området Landsberget, strax söder om Fagersta, finns det flera spår efter istiden. De högst belägna delarna består dessutom till en viss del av artfattig hällmark. Med andra ord är området minst sagt häftigt och väl värt ett besök, inte minst då det vid rastplatsen högst upp finns hängmattor uppsatta mitt ute i skogen för den som vill vila benen.

För dig som absolut inte vill vila benen finns det i området runtomkring Smedjebacken flera fina vandringsleder. Sméleden, som bjuder på historiska upptäckter längs sträckan är ett exempel. Schisshyttans vandringsled, Promenadringen, vandringslederna vid Bergsmansbygd och leder vid det häftiga naturreservatet Jätturn är några andra exempel på fin vandring i området. Är du inte trött i fötterna efter dessa leder finns det även goda möjligheter att vandra vid Ängsö, Trummelsberg, ÅsbySkantzen, StrömsholmAsköviken och naturområdet vid Malingsbo-Kloten.

Längs kanalen finns flera mindre vandringsleder och väldigt många fler naturreservat än det som nämns här, som samtliga bjuder på fina skogsupplevelser med historiska upptäckter att ta del av. Oavsett om du vill varva ned med ett skogsbad i en av alla skogsområden längs kanalen, eller ta fram din äventyrliga sida och lära dig något nytt om våra skogar, är du välkommen att snöra på dig kängorna och besöka någon av våra fina leder.

Vill du hitta leder och naturområden/-reservat längs kanalen finns bland annat den uppskattade Naturkartan, där du enkelt kan söka efter fler leder.