Slott och herresäten

Magnifika slott och imponerande herresäten. Historien har präglat och lämnat sina spår efter Strömsholms kanal. Många fina byggnader står fortfarande kvar, några mer kända än andra. Vem vet, kanske kan du fortfarande höra tjänstefolkets fotsteg eka i korridorerna när du besöker de gamla byggnaderna.

En av de äldsta byggnaderna som finns längs med Strömsholms kanal är vår kungliga Strömsholms slott som byggdes i början av 1500-talet. Det var Gustav Vasa som ärvde marken kring Mölntorp och såg möjligheterna i de bördiga jordarna till att anlägga ett ”befäst stenhus” på holmen i det strömmande vattnet i Kolbäcksån. Vi vet att det gamla befästa stenhuset idag inte ser likadant ut som det gjorde från början. Hedvig Eleonora (riksänkedrottningen) gav Nicodemus Tessin d.ä. order att riva och bygga upp vårt nuvarande Strömsholms slott i slutet av 1660-talet. 

Det har aldrig bott kungligheter permanent på slottet, utan slottet användes mer som sommarbostad. Mellan åren 1868 och 1968 huserade armén på slottet och hade det som administrativt centrum. Det hölls även gymnastiklektioner i den nuvarande rikssalen. Idag finns där en stor samling tavlor målade av David K Ehrenstrahl på Karl XVI:s livhästar. För hästen har haft, och har än idag, en betydande del på Strömsholm. Idag är Ridskolan Strömsholm en av landets tre riksanläggningar som utbildar hästar och våra blivande lärare inom svensk ridsport. Årligen hålls det här på slottsbanan tävlingar och vi kan nog med säkerhet säga att det är Sveriges i särklass vackraste tävlingsbana med slottet som vacker siluett.

1700-talet har lämnat flera spår med vackra magnifika byggnader efter kanalen. I Ramnäs har vi både Schenströmska herrgården från mitten av 1700-talet och Tersmedenska Herrgården från början av 1800-talet.

Tar vi oss längre upp längs Strömsholms kanal har vi vackra Wirsbo herrgård med historia som också sträcker sig tillbaka till 1700-tal. Här finns den så kallade Kungsbryggan kvar i herrgårdsparken vilken byggdes speciellt för Gustav III när han landsteg i samband med invigningen av Strömsholms kanal 1787.

Vid sjön Barken i Smedjebacken ligger Wanbo Herrgård. Herrgården har med sin historiska bakgrund utvecklats genom århundradena till att idag fungera som hotell med restaurang och konferensmöjligheter. Här finns båtbrygga för att ta emot gäster som kommer med båt. 

Tre av slotten som finns i närheten av Strömsholms kanal tillhör Västerås. I centrum ståtar Västerås slott som sägs ha varit Gustav Vasas favoritslott. Slottet bjuder på många spännande historier, bland annat den om Erik XIV då han fördes hit 1573 och kastades i fängelsehålan där han hölls fången ett helt år. I dag finns här en lunchrestaurang samt en mindre utställning. Har du tur möter du kanske landshövdingen som har sitt residens här. 

En bit utanför Västerås ligger Engsö slott, vackert beläget  och känt inte minst för sina många spökhistorier. Lite orättvist tycker vi, då både byggnaden och omgivningarna ger den största behållningen. Naturen runt slottet lockar lika mycket som den välbevarade byggnaden. Passa även på att kika in i kyrkan och sommartid är en fika i cafét på slottet nästan ett måste. 

 

Om du färdas västerut genom Mälarens skärgård mot Strömsholms kanal hittar du Tidö Slott. Slottet är sannolikt ett av Sveriges bäst bevarade och mest levande slott från stormaktstiden. Axel Oxenstierna, som var Gustaf II Adolfs rikskansler och Drottning Kristinas förmyndare, lät uppföra byggnaden 1625–1641 med hjälp av arkitekterna Simon de la Vallée och Nicodemus Tessin d.ä. Här kan du gå en guidad tur genom slottets paradvåning och besöka MC Collection & Tidö slott cykelmuseum i det gamla stenstallet. Tidö Slott ägs och bebos av familjen von Schinkel sedan fyra generationer.   

 

Som ni ser erbjuds flera slott och herresäten längs med Strömsholms kanal och i dess närhet. Välj en favorit eller besök dem alla när möjligheten ges.