Min kanalresa

ETT SEMESTERMINNE

Kanalresa, juli 2021.
Fotograf och text: Eveline Wahlfeldt

En sommardag i juli startar vår resa som ska ta oss till Mälaren. Strömsholms kanal sträcker sig från Smedjebacken i norr till Borgåsund i söder men vi startar i mitten. 20 av kanalens 26 slussar har vi framför oss när vi börjar vår resa i Ängelsberg. Röda och gröna sjömärken visar oss vägen längs kanalen.

Vid varje sluss väntar slussvärdarna som för hand öppnar och stänger portarna, sluss för sluss möter de upp oss för att hjälpa oss igenom, vilket känns tryggt. Efter att vi har åkt en sträcka sätter jag mig längst bak i båten för att äta vår medhavda matsäck. Vi färdas genom kanalfåran och jag njuter av den vackra naturen och lugnet som omringar oss. Ett sällskap på en brygga intill kanalen vinkar när vi åker förbi och en bit bort står några kossor och betar.

Båtar i kanalen, omringad av gröna träd

Snabbt är jag uppe på benen igen för att fota ännu en sluss som närmar sig framför oss. Vattennivån går sakta ner inne i slussen. Jag förundras över hur väggarna blir högre och högre ju längre vi sjunker nedåt. På båten håller jag i en tamp, ett tjockt rep som sitter fast i slussens övre kant. På så sätt kan jag hålla båten tryggt in mot väggen när vattennivån går ner i slusskammaren. När vattnet har kommit till samma nivå som nästa sjö, kan vi åka vidare. Att slussa längs Strömsholms kanal är både en spännande och rogivande semesteraktivitet.

Det är häftigt att det med egen båt går att ta sig mellan Dalarna och Mälardalen. Omringad av ett vackert landskap längs den historiska kanalen kan vi slussa precis som förr. Att det fortfarande fungerar är otroligt. Efter en heldag med kanalfärd och slussning lägger vi till vid Borgåsunds gästhamn. Här njuter vi av god kvällsmiddag och vacker solnedgång innan det är dags för att sova. Nästa dag väntar Mälaren. Innan jag somnar tänker jag på dagens resa. Att slussa längs Strömsholms kanal är ett semesterminne jag sent kommer att glömma!