Leaderprojekt på Skantzen

Syftet med Leaderprojekten är att de ska bidra till att ge en mer levande och innovativ kulturarvsmiljö. Skantzen är en av de viktiga noderna inom Strömsholms kanals upplevelseområde!

 

LEADERPROJEKT SKANTZEN
Under perioden 2019-2021 i januari har Strömsholms kanal AB haft ett projekt där finansieringen kommer i från Ledader Mälardalen samt Europeiska unionen. Aktiva föreningar har deltagit som ideella krafter både med idéer från begynnelsen och i genomförandet.
Fem delprojekt har genomförts:
-En digital app med berättelser har arbetats fram. Den handlar om händelser, livsöden och livet på Skantzen. Du kan ladda ner appen "Strömsholmskanal" i din mobil och lyssna på plats eller hemifrån. Det finns en promenadrunda man kan gå och följa i appen. Guidningen är öppen året runt.

Trädgårdskarta 1828
-Trädgårdsprojekt. Tack vare en karta från Strömsholms kanals arkiv daterad 1828, har projektet studerat hur området såg ut och vad som odlats på området. Tre piloter i form av en rundel, en rabatt och plantlavar arbetas med just nu. Du kommer också att kunna göra en självguidning med karta och där även kunna läsa om odlingsplanen som fanns för området.
-Verktygsmuseét har fått en uppfräschning med ljussättning samt nya skyltar och Johan Ulvström kommer att presentera kanalbyggnationen för alla besökare i form av digitalutrustning.
-Hantverk året runt på Skantzen har vi jobbat för under projektet, Corona pandemin har satt lite käppar i hjulet för oss att bli klar med byggnaden Värdshuset i tid. På undervåningen kommer hantverkare och försäljning att äga rum så fort byggnaden blir klar. Smeden och smedjan kommer under sommaren att flytta in och efter hand starta upp sin verksamhet.
-För framtida utveckling har en grupp arbetat med en process för att se hur besökare skulle kunna möta ett innovativt kulturhistoriskt science center med utgångspunkt från kanalteknik, vatten, ånga mm. Under hösten kommer olika redovisningar att ske omkring detta område. Så vi återkommer i detta ärende.
Projektledare Carina Janzon, VD, Strömsholms kanal.