Hallstahammar-Strömsholm

En perfekt dagstur för familjen, kompisgänget eller för dig som vill prova på att paddla för första gången. Du paddlar nedströms Strömsholms kanal och kommer på din tur från Hallstahammar till Strömsholm att passera 2 slussar. Turen tar ca 4-6 timmar beroende på hur snabbt du paddlar och hur många stopp efter vägen du vill göra. 

Du startar dagen med att ta dig till Skantzö Bad & Camping för att hyra din kanot, kajak eller SUP vid kanotcentralen som Lakeside Adventure har hand om. Boka din kanot i i förväg för att vara säker på att du får en. 

Hallstahammar-Sörstafors

Efter att du fått din utrustning börjar du din paddling ner mot Strömsholm. Första lyftet kommer i Sörstafors efter ca 1,5-2 timmars paddling. I Sörstafors kan du välja att slussa med kanoten (bokas i förväg) eller som sagt lyfta förbi slussen. Upptaget vid slussen är på den vänstra sidan och isättningen sker nedanför slussen. 

Sörstafors

Sörstafors-Mölntorp/Westerqwarn

Därefter fortsätter du ner mot Kolbäck. I Kolbäck kan du ta rast på en liten ö eller kanske stanna till vid Kolbäcks Gästgivaregård för en lunch. Här finns också en möjlighet att avsluta sin tur och ta Brukslinjen tillbaka till Hallstahammar. Busstationen ligger ca 150 meter från bryggan som är till vänster om stora bron (du kommer inte missa bron). Detta ska göras upp med uthyraren och avtalas i förväg. 

Efter att du passerat Kolbäck så paddlar du vidare mot Mölntorp och Westerqwarn. Här har du dagens andra lyft. I Mölntorp är det extra viktigt att du håller till vänster före kraftverket. Här kan du välja att göra en paus vid vindskyddet som är nedanför slussen på vänstersida. Där du kan grilla eller bara duka upp med filt på den gröna gräsytan. Toalett finns utställd under sommaren uppe vid bryggan där ni lyfter upp kanoten.  

Westerqwarn-Strömsholm

Efter lyftet i Mölntorp paddlar du vidare till slussen i Strömsholm. Vill du ta en paddeltur fram till slottet går det bra. Det går att dra upp kanoterna på strandbanken vid slottsbron. Annars paddlar ni in i kanalen och dagens sista lyft sker till höger vid slussen i Strömsholm. Här lämnar du kanoten enligt överenskommelse med din uthyrare och tar Brukslinjen vidare till Kolbäck för byte mot bussen till Hallstahammar och Skantzö. Brukslinjen är nolltaxerad och du åker mellan Strömsholm och Hallstahammar utan att betala. 

Hela turen tar cirka 5-7 timmar, en lagom dagstur och lämpar sig för alla åldrar. 
Turen bokas och tillhandahålls av Lakeside Adventure.

Färdbeskrivning för kanotister