Paddlingsguide

Om du känner att båtar inte riktigt är din grej kan du istället ta dig fram på Strömsholms kanal genom att paddla kanot. Kanotleden är lättsam, men på vissa ställen finns det dock svårare passager för dig som vill ha en utmaning.

Säkerhet

Innan du paddlar på Strömsholms kanal, läs igenom "Färdbeskrivning för kanotister". 

Kanotleden längs Strömsholms kanal betraktas som lätt och kan paddlas med alla slags kanoter. På vissa platser finns dock svårare passager. Speciellt bör uppmärksamhet fästas på anvisningarna för passage vid kraftverken, där det tidvis är starkt strömdrag. Före och efter slussarna i kanalen finns det ramper eller flytbryggor för att underlätta upptagning och isättning av kanoten. På några platser är det enklast att passera slussarna till lands med hjälp av kanotvagn. Kanotleden har många fina rast- och övernattningsplatser.

Svårighetsgrad

Kanotleden längs Strömsholms kanal betraktas lätt och kan paddlas med alla slags kanoter. På vissa ställen, som regel uppströms kraftverken, finns dock svårare passager. Se utförlig information i särskild ”Färdbeskrivning för kanotister”. All paddling sker på egen risk.

Slussning

Det är vanligast att paddla medströms och det går utmärkt att slussa ned. Däremot avrådes slussning motströms. Slussningen ombesörjs under perioden mitten av juni till mitten av augusti av slussvakter enligt tidtabell mot gällande avgifter och i mån av plats.

 

Kanot, kajak eller SUP

Vissa föredrar kajak medans andra föredrar kanot/kanadensare. Har du aldrig paddlat tidigare kan ett alternativ vara att första gången prova på att paddla i en kanadensare. Den är relativ plattbottnad och upplevs som stabilare på vattnet och lämpar sig även om du ska paddla med barn. Kanadensaren framförs av två personer som paddlar, en fram och en bak, vilket gör att barnen kan sitta på "golvet" mellan personerna som paddlar. 

I kajaken kommer du närmare vattenlinjen och har även en annan typ av paddel. Det ger en lite annorlunda upplevelse och är ett uppskattat sätt att ta sig fram om du är själv. Självklart finns kajaken som dubbel om du vill paddla tillsammans med någon. Men eftersom dubbelkajaken bygger på att två paddlar, lämpar den sig inte för att paddla med mindre barn. Ska du paddla i dubbelkajak med barn bör barnet vara så pass stor att hen klarar sig att ta sig i och ur kajaken själv.

För dig som vill ha den ultimata upplevelsen på vattnet, komma riktigt nära och vara ett med naturen kan stand up paddel (SUP) vara något. Här glider du fram på vattnet ståendes på en bräda och du kan komma riktigt nära strandkanten. Vem vet, kanske kan du smyga dig nära och får se en bäver? SUP-åkandet är den snabbast växande vattensporten i världen. 

Hyra

Det finns flera platser längs kanalen att hyra kajak, kanot/Kanadensare eller SUP bräda på. Några erbjuder skjuts till startplats så att du sedan kan paddla dig ner, medströms, i din egna takt. 

Hallstahammar
Telefon: 021-261 00
info@lakesideadventure.se

Surahammar
Telefon: 0220 – 330 08

Smedjebacken
Telefon: 0240 – 660 199 under sommartid, 0240 – 660 140 under övrig tid